Sudarea

Sudarea poate fi cu rezistența electrolitică, sudarea cu arc și sudarea cu gaz.
 
Sudura manuala cu arc - REL (MMA)

Sudură manuală cu arc metalic (SMAW, ing. MMA) sau sudarea tijă este un proces care topește și alătură metale prin încălzirea cu un arc între electrod metalic acoperit și piesa de lucru. Stratul exterior al electrodului ajută la realizarea arcurilor și oferă un gaz de protecție și un capac de zgură pentru a proteja sudura de contaminare. Miezul electrodului asigură cea mai mare parte a metalului care umple sudura.

Când electrodul se deplasează de-a lungul piesei de lucru la viteza corectă, depozitele de metal din stratul uniform sunt numite cusături.

Sursa arcului de sudare provine de la curentul constant (CC) și poate fi curent alternativ (AC) sau curent direct (DC), în funcție de electrodul utilizat. Cele mai bune rezultate de sudura sunt de obicei obtinute folosind o sursa de curent continuu.

Puterea în circuitul de sudură este măsurată prin tensiune și curent. Tensiunea (Volt - V) este determinată de lungimea arcului dintre electrod și piesa de prelucrat și este condiționată de diametrul electrodului. Electricitatea este o măsură mai practică a puterii în cercul de sudură și este măsurată prin amperi (A).

Amperajul necesar pentru sudare depinde de diametrul electrodului, mărimea și grosimea pieselor de sudură și poziția de sudare. În general, un electrod mai mic și un amperaj mai slab sunt necesare pentru sudarea pieselor mici - mai degrabă decat pentru o bucată mai mare de aceeași grosime. Metalele subțiri necesită mai puțin curent decât metalele groase, iar un mic electrod necesită mai puțin amperaj decât cel mare.

Este mai bine să sudați piesa de lucru într-o poziție așezată sau orizontală. Cu toate acestea, când sunteți forțat să sudați într-o poziție verticală sau peste cap, este util să reduceți amperajul comparativ cu cel utilizat în poziția orizontală. Cele mai bune rezultate ale sudării sunt obținute prin menținerea unui arc scurt, deplasand electrodul la o viteza uniformă și deplasand electrodul la sudură, cu o viteză constantă pe perioada topirii.

Seria de surse de alimentare pentru sudare NV-xxx folosesc un aparat de sudura cu tijă DC sau cu arc REL. Pe panoul frontal al sursei de alimentare al aparatului de sudura este un indicator al sursei de putere (alb), un indicator de supraîncălzire sau supra alimentare (galben), un buton pentru a regla curentul de sudare, tensiunea de ieșire este pozitivă (+), tensiunea de ieșire este negativ (-). Pe panoul din spate al sursei de sudură există comutatoare de alimentare ON / OFF, cabluri de alimentare (conectate la 1, 50/60 Hz, 220 / 230V AC) etc.

Legatura pozitiva înseamnă că piesa este conectată la o ieșire (+) a sursei de alimentare de sudare, iar portelectrodul sau torța (pistol de sudura torță) este conectată la ieșirea (-). Legatura negativa inseamna ca piesa este conectat la ieșire (-) a sursei de alimentare de sudare, iar suportul electrod sau torta (pistol de sudura torta) este conectat la (+).

Alegerea unei conexiuni pozitive sau negative depinde de tipul de electrod. Pentru electrodul de sudare acid, de ex. E4303 și E6013, se utilizează legatura pozitivă sau negativă. Pentru electrodul de sudare de bază - de ex. E 5015, utilizându-se în principal legatura negativă.

Se conecteaza piesa de lucru sau suportul electrodului la ieșire (-).

Se conecteaza suportul electrodului sau piesa de prelucrat la ieșirea (+).

Pornind comutatorul de pornire / oprire, indicatorul sursei de alimentare (alb) - se aprinde.

Se va efectua procesul de sudare MMA (Manual Metal Arc Welding).

În scopul de a îmbunătăți calitatea de sudare, clestele de masa de pe piesa de prelucrat - ar trebui să fie fixat ferm și, în măsura în care este posibil - cat mai aproape de locul sudarii.