Tunderea ierbii

Înainte de a tunde iarba, este necesar să se pregătească gazonul care implică curățarea substratului de deșeuri de origine vegetală (ramuri, frunze, arbusti) și materiale solide (pietre, ambalaje aruncate ...). Curatarea terenului este, de asemenea, o parte integrantă a pregătirii terenului de cosit.
 
Tunderea ierbii se poate face manual sau mecanic, depinde de dimensiunea gazonului și de caracteristicile acestuia.

Tunderea gazonului în parcuri se face până la o înălțime de 30 până la 40 mm (pentru un gazon natural înălțime cuprinsa intre 3-60 mm), o dată sau de două ori pe săptămână, iar pentru terenul de golf regula este de 3 până la 7 mm (înălțimea naturală cuprinsa intre 6-12 mm), necesitand tundere in fiecare zi.

Când vine vorba despre mașinile de tuns iarba, acestea pot fi cu motor cu combustie interna sau cu motor electric.

Motoarele cu ardere internă sunt adaptate cerințelor stricte ale mediului înconjurător, în timp ce motoarele electrice sunt mai ușor de pornit și, în plus, aceste dispozitive funcționează cu un zgomot minim și nu emit gaze de eșapament.

Dacă analizam dezvoltarea mașinilor de tuns iarba cu transmisie, prima astfel de masina avea o contragreutate liniară și spirală, cuțite rotative pe un cilindru imaginar. Acest principiu este aplicat și astăzi la mașinile de tuns iarba manuale si la cele autopropulsate, care sunt utilizate în principal pentru întreținerea terenurilor sportive. Cele mai recente masini de tuns iarba din serie au dispozitive de tăiere rotative și sunt cele mai des folosite, in ziua de azi, pentru a intretine gazonul.

Acestea sunt împărțite în: manuale (împingere), manual - motor (împingere), manual - motor (autopropulsate), autopropulsate (tractorase), usoare și automate.

Pentru îngrijirea spațiilor verzi, pe langa cele enumerate mai sus, se mai folosesc și motocoasele - "trimmerele". Sunt dispozitive care au roluri multiple și cu accesoriile potrivite, sunt ușor de adaptat nevoilor diferite de taiere (margini, iarbă în jurul bordurilor si copacilor, etc.).

 Dacă există buruieni și alta vegetație inutilă care urmează să fie tăiata, se folosesc urmatoarele accesorii:

1) lamele (fierăstrău circular) pentru arbori cu un diametru de până la 200 mm,

2) lama tripla pentru tăierea ierbii dese si inalte,

3) cuttere pentru iarba grosieră, densa, dar nu și pentru plantele lemnoase,

4) un cuțit pentru iarbă densă, grosieră și plante lemnoase.

În plus față de accesoriile de mai sus, capul de taiere cu fire de nailon, poate fi folosit pentru taierea tuturor tipurilor de iarba, fiind foarte comod atunci când se taie iarba în jurul arbuștilor ornamentali sau in jurul copacilor.

Când este vorba de părțile de gazon care cresc peste borduri și trec pe poteci și pereți, se recomandă tăierea marginilor după cum este necesar pe tot parcursul anului.

Mașinile de tuns iarba sunt utilizate cel mai frecvent pentru peluze, iar pentru iarba de la extremitatile peluzelor, de-a lungul marginilor drumurilor în jurul unor obiecte solide, în jurul potecilor, cărărilor, pereților, arbuștilor ornamentali, pomilor, se folosesc motocoasele. Pentru anumite parti ale peluzelor ce trebuie taiate in concordanta cu anumite obiecte decorative, poteci, pereți, în jurul stâlpilor, florilor, arbuștilor ornamentali, soluția cea mai practică este o motocoasa mecanica, verticala.